Cognito vytvořilo prvního AI moderátora pro Frekvenci 1

Tiskové zprávy Jan Špičák

Cognito ve spolupráci s Active Radio a Frekvencí 1 uvádí prvního plně automatizovaného virtuálního moderátora. Využívá pokročilé AI pro produkci čtených zpráv.

Virtuální AI moderátor dokáže zpracovávat a prezentovat zprávy z nejrůznějších zdrojů v kompletně automatickém procesu začínajícím sběrem zpráv a končícím jejich prezentací v libovolném jazyce. Pro produkci jsou využívány audio a video vzorky moderátora, který souhlasil s propůjčením svého zevnějšku a hlasu AI moderátorovi.

V aktuální verzi prezentuje virtuální moderátor ranní a večerní souhrn zpráv, které jsou k dispozici na webu Frekvence 1. Jan Špičák, lídr AI týmu v Cognito, zdůrazňuje, že toto je pouze první krok v ambiciózním plánu rozšířit využití tohoto typu AI v mediálním obsahu. „Naše vize je, že umělá inteligence převezme těžkou práci spojenou s produkcí obsahu, což umožní kreativcům věnovat se zábavnějším částem projektů.“ Za klíčový ale považuje balanc zachování kvality produkce generovaného obsahu a optimálních nákladů.

Lubor Zoufal, který má na starosti digitální produkty v Active Radio, poznamenává: „Jsme svědky neustálého růstu poptávky po inovativním a poutavém obsahu. S virtuálním moderátorem nejenže reagujeme na současné trendy, ale také definujeme možné budoucí směřování mediálního průmyslu.“ Začleněním prvního automatizovaného AI moderátora do mediálního ekosystému se otevírají dveře k novým možnostem rozvoje v oblasti generování obsahu a prezentace zpráv.

V rámci spolupráce s Active Radio se jedná již o několikátý projekt, v němž Cognito dokazuje silnou stránku v oblasti digitálních inovací. Pro Evropu 2 nedávno vytvořilo první AI kampaň v ČR a pro aplikaci YouRadio Talk dlouhodobě spravuje online kampaně na podporu poslechovosti českých podcastů.

Active Radio a.s. je multimediální skupina vlastnící rádia Evropa 2, Frekvence 1, Rádio Bonton, Rádio Dance a YouRadio. Patří jí rovněž dětský projekt Pigy a provozuje řadu online médií a streamingových audio služeb, sdružuje skupiny fanoušků na sociálních sítích a pořádá eventy. Od roku 2018 patří holdingové společnosti Czech Media Invest.

Co si dále přečíst